08:31

Domowe bułeczki

Zapach domoejwego ciasta jest symbolem ogniska domowego. Z gotowaniem u mnie gorzej, ale pieczenie to całkiem inna rozmowa;-)

Jeśli lubisz coś na kształt pączków, ale z piekarnika, to jest to przepis dla Ciebie. Z jednej porcji powstanie 6-7 bułeczek.










Składniki:

2 szkl mąki
10 dag rozpuszczonego masła lub 3 łyżki oleju
16-20 dag cukru
kostka drożdz (do 10 dag)
szklanka ciepłego mleka
2 żółtka
1 cał jajko
25 ml spirytusu
marmolada różana do środka

Robimy zaczyn. W niewielkiej ilości mleka rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem ok 1/2 godziny.

Do oddzielnego naczynia wsypujemy mąkę, utarte jajaka z cukrem, zaczyn drożdzowy, mleko, spirytus, wszystko mieszmy dłonią lub drewnianą łyżką, następnie boksujemy ciasto aż się napowietrzy. Posypujemy delikatnie mąką i czekamy do zwiększenia swej objętości ok 2 razy.

Wybieramy dłonią garść ciasta, dodajemy łyżeczkę marmolady, formujemy kule (dłonie mogą być zmoczone, aby uniknąć klejenia się ciasta) i kładziemy na desce. Po wytoczeniu kul, przykrywamy ściereczką i czekamy na wzrost  ok 15-30 min.

Wykładamy do blachy pokrytej papierem do pieczenia. Smarujemy białkiem. Wkładamy do piekarnika na ok. 30 min. w temperaturze 180 C.

Ciepłego ciasta się nie je, ale te bułeczki są najsmaczniejsze na gorąco. Nadają się do jedzenia po 2 dniach oraz do mrożenia  i póżniejszego odmrożenia (po upieczeniu)

ŻYCZĘ SMACZENEGO!;-)




Instagram

Copyright © 2018 Cebrail , Blogger