Sernik królewski bez glutenu
Blacha:
okrągła tortownica 23 cm średnicy
Składniki na ciasto:
60 g mąki ryżowej
60 g mąki kukurydzianej
60g mąki owsianej
100g masła
2łyżki wody
1 jajko
płaska łyżeczka proszku do piczenia
3 łyżki cukru
3łyżki kakao
Masa serowa:
1 kg sera twarogowego z wiaderka
130g masła
1 budyń śmietankowy
5 jajek
3/4 szklanki cukru
bakalie:rodzynki, morele, żurawina
Mieszamy ze sobą suche składniki, przesiewamy przez drobne sito, dodajemy masło i jajko. Ugniatamy ciasto i dzielimy na 2 częsci. Pierwsza pozostaje w zamrażalniku przez 2 h, drugą rozprowadzamy na blaszce wyłożonej papierem. Blaszkę po nakłuciu widelcem wsadzamy na 15 minut do piekarnika o temperaturze 190 st C.
Masa serowa. Masło miksujemy z cukrem, dodajemy żółtka, budyń. Oddzielnie ubijamy białka i dodajemy na końcu powoli miszając łyżką. Wrzucamy wyparzone w gorącej wodzie bakalie, mieszamy.
Na wystudzony spód wylewamy masę serową i posypujemy startym na grubych oczkach ciastem.