Jabłecznik bez glutenu z pianką
Blacha:
sercowata tortownica o 23 cm średnicy
Składniki na ciasto:
60 g mąki ryżowej
60 g mąki kukurydzianej
60g mąki owsianej
100g masła
2łyżki wody
1 jajko
płaska łyżeczka proszku do piczenia
3 łyżki cukru
3łyżki kakao (może być bez)
Masa jabłkowa:
6 jabłek
2 łyżki cukru
cynamon
rodzynki do wyboru
Pianka:
3 białka
kropla cytryny
2 łyżki cukru pudru

Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na grubych oczkach. Wrzucamy na patelnię na oleju aż do zmięknięcia lub do mikroweli na 4 minutki. Posypujemy cukrem i cynamonem.
Na blachę z upieczonym podkładem kładziemy jabłka. Po 30 minutach pieczenia w 190 st. C wylewmy ubitą na sztywno piankę z białek i cukrem pudrem. Pieczemy ok 10 - 15 min
Można podawać na ciepło z bitą śmietaną!.