13:07

Jabłecznik bez glutenu z pianką

Jabłecznik bez glutenu z pianką

Blacha:

 sercowata tortownica o 23 cm średnicy

Składniki na ciasto:
60 g mąki ryżowej
60 g mąki kukurydzianej
60g mąki owsianej
100g masła
2łyżki wody
1 jajko
płaska łyżeczka proszku do piczenia
3 łyżki cukru
3łyżki kakao (może być bez)

Masa jabłkowa:
6 jabłek
2 łyżki cukru
cynamon
rodzynki do wyboru

Pianka:
3 białka
kropla cytryny
2 łyżki cukru pudru








Mieszamy ze sobą suche składniki, przesiewamy przez drobne sito, dodajemy masło  i jajko. Ugniatamy ciasto i wykładamy nim spód blaszki. Blaszkę po nakłuciu widelcem wsadzamy na 15 min do piekarnika o temp 190 st C.

Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na grubych oczkach. Wrzucamy na patelnię na oleju aż do zmięknięcia lub do mikroweli na 4 minutki. Posypujemy cukrem i cynamonem.

Na blachę z upieczonym podkładem kładziemy jabłka. Po 30 minutach pieczenia w 190 st. C wylewmy ubitą na sztywno piankę z białek i cukrem pudrem. Pieczemy ok 10 - 15 min
Można podawać na ciepło z bitą śmietaną!.






Instagram

Copyright © 2018 Cebrail , Blogger