Torcik kawowy z kremem mascarpone i owocami
Został oznaczony jako "mistrzostwo świata", jego smak: słodkości, alkoholu i owoców świetnie się przegryza.
Blacha:
w kształcie serca , średnica ok 22 cm
Składniki:
Ciasto:
129g mąki przennej
50 g mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
110g cukru pudru
3 łyżki kakao
Krem:
200g serka mascarpone
300 ml śmietany 36% lub kremówki 30% do dipów i sosów, zwykła 30 - ka słabo trzyma
3 łyżki cukru pudru
usztywniacz do śmietany
Ponch:
1,5 szklanki przegotowanej wody
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki rozpuszczalnej kawy
2 łyżki amaretto
2 łyżki rozpuszczalnej kawy
2 łyżki amaretto
owoce do dekoracji ( wiśnie, jeżyny, maliny, borówki - ja miałam rożone, co powoduje, że się bardzo z nich leje, wymagają przepłukania, najlepsze są jednak świeże)
Ciasto. Odzielamy żółtka od białek, ubijamy białka ze szczyptą soli, dodajemy cukier i żółtka. Przesiane mąki z proszkiem do pieczenia dodaję do masy jajecznej. Całość przelewam do blachy z wyłożonym dnem papierem do pieczenia. Pieczemy ciasto w temperaturze 160 st C przez pół godziny. Pozostawiam ciasto przez chwilę przy otwartych drzwiczkach ok 10 min. Wyciągam z blachy na następny dzień, kroję na ok 3 części.
Ubijam śmietanę w wysokim garze aż będzie sztywna, dodaję usztywniacz i cukier puder. Przekrojone warstwy poję ponczem i przekładam kremem. Smaruję też boki i górę. Robię po bokach dekorację, która zabezpieczy także przed ucieczką soku. Wykładam owoce. Torcik najlepiej jeść po schłodzeniu.
Długo trzyma się w lodówce i na stole też:). Kawałki, które pozostały, postanowiłam zamrozić. Pozostały w doskonałej formie po odmrożeniu.