11:05

Depilacja domowa pastą cukrową, czy metoda skuteczna?



Ten dziwny, przypominający miód produkt to pasta cukrowa. Jest o niej teraz głośno, można powiedzieć, że jest w modzie. Prawda jest taka, że pastę cukrową  praktykowano w pielęgnacji ciała już od setek lat, a wywodzi się z krajów arabskich.  Literatura opisuje przykłady depilacji panienek przed dzień swojego ślubu i nocy poślubnej. Depilacja ta obejmowała wówczas wszystkie partie ciała, te mniej i bardziej bolesne. Na naszym rynku pojawiła się lata temu. To hitem! Ale najciekaszy jest fakt, że bardzo tanim. Każdy z nas może wyprodukować ją w domu. Na 500 ml takiej pasty potrzeba:


1/4 szkl wody
2 szkl cukru
1/4 szkl soku z cytryny lub kwasu askorbinowego (wit. C)
pojemnik odporny na wysoką temperaturę (podgrzewany w kuchence mikrofalowej)

Do wody dodajemy cukier i witaminę C. Wszystko mieszamy i podgrzewamy, aż płyn zacznie wrzeć. Zmniejszamy gaz. Przez cały czas gotowania mieszamy, obserwując kolor bąbelków. Z białego, zamienią się one na żółtawy i bązowy. Przy brązowym kolorze przestajemy gotować. Pasta jest płynna i bardzo gorąca. Przelewamy ją do pojemnika i czekamy aż ostygnie. Czas gotowania to ok 30 min.









Pastę  zawsze nakładamy pod włos, na osuszoną i odtłuszczoną skórę. Są dwie metody:
  • Płynna (klasyczna), przypomina depilację woskiem. Podrzewamy produkt 30 sek w kuchence i nakładamy na skórę patyczkiem lub nożem do masła. Przyklejamy do tego paski materiału np fizeliny lub starego jeansu, zrywamy z włosem. Należy sprawdzić temperaturę pasty, aby uchronić się przed oparzeniami.
  • Stała. Podgrzewamy produkt 20 sek w kuchence i wyciągamy palcami z pojemnika plastyczną masę. Formujemy kuleczkę, którą rozciągamy na ciało (jak w filmie poniżej). Ta forma jest mniej dokładna, ale wydajniejsza.
Plusy pasty cukrowej to: dostępność, cena, dokładość i czystość (cukier szybko wymywamy i pierzemy), nie uczula.

Jak nakładać taką pasę w stanie półstałym pokazuje film :youtube


Fot.Cebrail, film: Youtube

Instagram

Copyright © 2018 Cebrail , Blogger