Tym przepisem można zwojować świat kształtów i form. Jest łatwy do wykonania, chcoć zajmuje troszę czasu, dlatego warto podzielić go na części, a nawet dni.
1. Wykonanie masy czekoladowej do przekładania i stworzenia bazy pod masę marcepanową.
200 g czekolady deserowej
200 ml słodkiej śmietany (30%)
Do gotującej się śmietanki dodajemy kostki czekolady i rozpuszczamy. Masę pozostawiamy do wychłodzenia.
2. Ciasto do przekładania, pieczone na dużej blaszce
125 g maki przennej
75 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia1łyżka kakao
4 jajka
szczypta soli
Wylewamy ciasto na brytfannę wyłożoną papierem i pieczemy 15 min w tem 175 C. Czekamy do ostygnięcia, ściagamy papier. Smarujemy całość masą czekoladową- jak w pkt 1
Kroimy ciasto na 4 równe paski po krótszym boku ok 5 cm. Składamy piętrowo. Wsadzamy na 0,5 h do lodówki. Formujemy kształt ryby i smarujemy powierzchnię pierwszą warstwą kremu czekoladowego, a po schłodzeniu ponownie. Powstaje szablon rybi.
3. Bierzemy kostkę masy marcepanowej do ciast i wałkujemy na grubość 5 mm. Pokrywamy nią rybkę. Odcinamy nadmiar. Z pozostałości wycinamy płetwy, odciskamy łuski małą łyżeczką. Chłodzimy.
Smacznego!