07:50

Najszybsze na świecie kruche ciasto z owocami.



Ciasta kruche mają to do siebie, że są szybkie i prawie zawsze się udają. Podobno ma ono swoją nazwę, ale moje będzie tylko owocowym cudem, ponieważ zawsze powstaje, gdy w domu pojawiają się sezonowe owoce. Najlepiej sprawdzają się śliwki, jabłka, truskawki, maliny. Bardzo wodniste owoce odradzam. Testowałam na melonie i muszę przyznać, że spód "pływał".
Czas wykonania tego ciasta to ok 15 min + podpiekanie i pieczenie właściwe czyli ok 1h.




Składniki:
u mnie mała forma, o max średnicy 21 cm
1/3 kostki masła
1 szkl cukru
2 szkl mąki przennej
1 budyń waniliowy 
łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
owoce

Ciasto przygotowujemy w etapach. Najpierw zagniatamy kruche z masła,1/2 szkl cukru, mąki, żółtek. Wyrabiam ciasto dłonią w garnku, aż powstanie z niego masa, która oczyści dno garnka. Jeśli jest trochę za sucha, dodaję mleko. Dzielę ciasto na 2 części. Pierwsza będzie naszym spodem. Wykładam formę papierem do pieczenia i kładę na dno ciasto, rozciągając aż do brzegów. Nakłuwam widelcem i piekę 15 min. w tem 180 stopni (góra - dół). W czasie przypiekania kroję owoce na kawałki, ubijam białka na sztywną pianę dodająć sól lub szczyptę kwasu askorbinowego. Dodaję do piany pozostały cukier i chwilę miksuję. Wyciągam z piekarnika podpieczony spód ciasta i wykładam na niego owoce, polewam pianką, a na nią układam urywane kwałki kruchego ciasta.
Całość wsadzam do piekarnika na 45 min. W tak szybkim tempie mamy niedzielne ciasto, które w swym smaku jest lekkie i puszyste. Smacznego!





fot: Cebrail

Instagram

Copyright © 2018 Cebrail , Blogger