Słodkie serce , czyli szybki tor urodzinowy z kremem z mascarpone
Blacha:
w kształcie serca , średnica ok 22 cm
Składniki:
Ciasto:
200g mąki przennej
60 g mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
110g cukru pudru
starta skórka z cytryny
Krem:
200g serka mascarpone
300 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
usztywniacz do śmietany
Ponch:
pół soku z cytryny
woda
2 łyżki cukru pudru
owoce do dekoracji (ok 25 sztuk drelowanych wiśni)
Ciasto. Odzielamy żółtka od białek, ubijamy białka ze szczyptą soli, dodajemy cukier i żółtka. Przesiane mąki z proszkiem do pieczenia dodaję do masy jajecznej. Dodaję startą skórkę z cytryny. Całość przelewam do blachy z wyłożonym dnem papierem do pieczenia. Pieczemy ciasto w temperaturze 160 st C przez pół godziny. Pozostawiam ciasto przez chwilę przy otwartych drzwiczkach. Wyciągam z blachy na następny dzień, kroję na ok 3 częci.
Ubijam śmietanę w wysokim garze aż będzie sztywna, dodaję usztywniacz i cukier puder. Przekrojone warstwy poję ponczem i przekładam kremem. Smaruję też boki i górę. Robię po bokach dekorację, która zabezpieczy także przed ucieczką soku. Wykładam owoce. Torcik najlepiej jeść po schłodzeniu.